Thursday, July 24, 2014

Bicara 26 Ramadhan 1435 H

Bicara 26 Ramadhan 1435 H
-------------------------

Utk memastikn syariat Islam sentiasa teguh berdiri sbg satu2nya aturan hidup manusia yg tinggal dibawah naungannya, ada satu konsep yg paling hebat, yg wajib didukung spnjg masa dan diceruk mana sekalipun iaitulah amar maaruf, nahi mungkar. Konsep ini sgt simple tp canggih bg memastikn kualiti syariat Islam sentiasa diatas par. Bahkn ia mencetak ruang hidup yg sgt gemilang, tak pernah tercapai oleh mana2 tamadun dunia sekalipun.

Salah satu kelebihan konsep ini ia mengekalkan istiqamah individu mahupun jamaah dijalan Allah. Amar maaruf, nahi mungkar mampu memelihara reputasi dan kredibiliti syakhsiyah diri mahupun jamaah. Sbg contoh ketara sekarang ini Pas.

Kalau dulu, awal2 zaman reformasi. Kita sering dgr ceramah2 membongkar kemungkaran yg dilakukan oleh pemerintah beserta dalil2 syarie yg asli. Hujah penceramah yg mantap, menarik hati utk teguh kpd Islam. Boleh dikatakn era itu ramai betul org 'kalih'.

Namun kualiti itu tidak lama pudar dan kusam. Bahan Tarbiyah semakin lapok. Modal ceramah tak habis2 nk kritik dan kutuk itu ini tanpa hujah dan dalil yg sahih. Praktikal Pas dan kepimpinannya pun sudah jauh menyimpang dr amar maaruf, nahi mungkar. Pas hanyut dlm arus deras perdana yg menyesatkannya dr Islam. Pragmatisme dh jadi jiwanya. Pas yg dulu asli, kini sudah hilang jatidiri. Pas dah ganti UMNO.

Puncanya adalah pengabaian kpd konsep amar maaruf, nahi mungkar. Konsep suci ini menolak prinsip matlamat menghalalkan cara, mengajar kita istiqamah dijalan Allah, teguh dgn Islam, membentuk syakhsiyah Islamiyah yg mantap serta bnyk lagi kehebatannya. Maka teguhlah wahai umat Islam. Dgn konsep itu kita pasti berjaya krn itulah saja amanah yg Allah berikan kpd kita agar menjadi umat yg terbaik.

No comments:

Google+ Followers